Powered By Nemesys Project Group

Totul despre Internet

Internetul este o super-reţea compusă din reţele de calculatoare din toată lumea, într-o continuă expansiune, care schimbă radical modul de comunicare în lumea contemporană. internetul este o uriaşă bibliotecă, un instrument de corespondenţă rapidă, un nou mediu de publicare şi un mijloc de difuzare mondială a informaţiei. este o invenţie genială acest mod de comunicare electronică: simplu, democratic, interactiv, capabil - cel puţin potenţial - să înlăture discriminarea geografică. Nu mai contează dacă te afli într-o localitate îndepărtată sau într-o metropolă: ai acces egal la aceleaşi surse de informare.

Când te-ai conectat la Internet, calculatorul tău devine o extensie a ceea ce apare ca un calculator gigant, un calculator cu ramuri pretutindeni în lume. În realitate, calculatorul tău "comunică" simultan cu un alt calculator sau cu milioane de calculatoare din lume. Zeci de mii de reţele pretutindeni pe globul pământesc se interconectează, schimbând informaţii între ele; milioane de oameni folosesc acest sistem în fiecare zi.

Din punct de vedere tehnic, internetul este compus din mai multe reţele de calculatoare ( reţele locale - LAN - Local Area Network şi reţele pe arii extinse WAN - Wide Area Network). În principiu există 2 mari domenii în care internetul este folosit:

  • Comunicare a) Poşta electronică (e-mail) prin care se pot transmite şi primi mesaje b) Liste de discuţii (discussion lists) care permit participarea la discuţii şi schimburi de informaţii în grupuri profesionale c) Grupuri de ştiri (Newsgroups) care permit consultarea sau participarea în grupuri de ştiri publice d) Chat-ul care permite comunicarea on-line a doi sau mai mulţi utilizatori
  • Informare prin accesul la distanţă şi la surse de informaţii
    a) World Wide Web (WWW - sau mai pe scurt web-ul) prin care se poate accesa şi naviga prin paginile web care conţin informaţii de largă circulaţie şi la resurse cu ajutorul instrumentelor de căutare şi a hiperlegăturilor (hyperlinks) inserate în documente
    b) FTP (File Transfer Protocol) care permite transmiterea şi primirea de informaţii la şi de la distanţă c) Telnet care oferă posibilitatea de accesare a unor calculatoare situate la distanţă. Numărul de calculatoare care se conectează la Internet creşte în fiecare minut astfel încât ar fi greu să se dea un rezultat exact. Însă estimări ale acestora se găsesc pe Internet şi te vom ajuta să le găseşti singur!

Retelistica

Componente

Intretinere Sisteme

Internet